Intranet Catprocess
 1. Consulting
 2. articles
 3. News
 4. Vignerons
 5. Informations
 6. Vins actuels
 7. Wine ebook
 8. Pourquoi vivre en Norvège
 1. Nye naturlige viner på Vinmonopolet

  1/Hva er en naturlig vin ?

  Det er ingen reguleringer for naturlig vin. AVN er en forening for produsenter av naturlig vin i frankrike.  Her er definisjonen for naturlig vin fra AVN.

  1 Vinen kommer fra økølogisk landbruk med sertifiseringen

  2 ingen  additiv for vinifikasjon

  3 Pasteurisering er forbudt

   

  2/Det man trenger å vite

  Frankrike er  det  landet som bruker mest plantevernmidler. Vindyrking står for 40 % av alt forbruk av plantevernmidler i det franske jordbruket, mens den bare representerer 5 % av landbruksarealet…

   

   

   Isabelle Saporta har skrevet boken  Vino buisness… Et laboratorium  analyserte økologiske  og klassiske viner. Det oppdaget mange rester av plantevernmidler i klassiske viner. Det er også mange problemer med sykdom blant vinprodusenter og andre innbyggere i vindistriktene. årsaken er plantevernmidler, og derfor bør vi favorisere økølogisk landbruk.

   

   

   

   

  organic vines www.vinpur.com

   Chinon i 2010

  3/Smaken av naturlig vin

  Japanerne sier at disse vinene har mye energi. Jeg uttaler meg  ikke om dette, men disse vinene er levende. et enkelt eksperiment : Samme appellasjon, en vin med naturlig gjaer og en annen med syntetisk gjaer. Den  siste vinen vil vaere behagelig raskere men den vil ikke ha lang ettersmak. Den første vinen er vanskelig  å smake. Du trenger  å dekantere når du åpner vinen. 

   

  Den er  ikke like flatterende men den har lang og mineralsk ettersmak. du lar begge vinene vaere åpne  i en uke, og du smaker dem hver  dag. 

   

  Den Første dagen vil   vinen med syntetisk gjaer  vaere best. Men de neste dagene vil  vinen med naturlig gjaer overgå den andre.

   

   Etter den første uken vil den første vinen vaere  død, mens du kan drikke økølogisk vin  med naturlig gjaer i 2 uker.

   

  Fargen til naturlig hvit vin er oransje eller brun. Den kan ha  lukt av viltkjøtt. Det er den naturlige gjaeren som fremkaller dette.

   

   

  Vinen kan vaere perlende fordi produsentene beholder gassen for å BESKYTTe vinen mot oksidasjon. Ofte, når kundene ikke er vante til naturlige viner (de representer bare 1% av vinene i verden),  sier de at de er bitre eller sure. For meg, er de bare mineralske.. 

  Min anbefaling : åpne alltid vinen, eller dekanter, minst en time før.

   

   

  4/Finnes det dårlig narturlig vin ?
  Du har fantastiske naturlige viner , men du kan finne dårlig vin fordi det er vanskelig aa produsere  svovelfri naturlig vin. Produsenter av naturlig vin er linedansere uten sikkerhetsnett.

  Pinot noir from Alsace

  Pinot noir 2015 Alsace 

   

   

  Min valg :

  . Jeg har kjent disse vinprodusenter i mange år. Disse Vinene er stabile, uten avvik. Jeg minner om at vinen bør åpnes i forveien (je rappelle en avance)

   

   

   

   

  Loiredalen: Mange nordmenn kjenner dette området gjennom Sancerreapplajsonen. På  vinmonopolet, representerer det bare 1%. Men i den ene prosenten, representerer sancerre 70 %. Nordmenn trenger å oppdage andre viner fra Loiredalen. 

   

   

   

   

  Jacques et agnès Carroget La Paonnerie

  Vingården ligger mellom nantes og Angers i Muscadetdistriktet. Biodyamisk vin og svovelfri 

   

   

  Simplement Gamay Vin de France 2015

  Tiltalende og elegant duft med innslag av Mango og røde bær. semi-kraftig  og saftig smak,. Vinen har litt tanniner fordi  produsenten bruker maserasjon  i en måned . Tørr vin, litt fruktig, med Lang OG mineralsk ettermask, naturlig vin, svovelfri og biodynamisk.. Vinen har bunnfall, fordi den er ufiltrert.

   

   

   

   

  Simplement melon Vin de France 2015

  Fargen er en blanding av grønn, oransje og gull.  Vinen er ufiltrert. aromaen er kompleks med eple, krydder og blomster. Munnen er feminin, semi-kaftig;  tørr og tonisk med lang, mineralsk ettersmak . Vinen er lett å drikke, tilgjengelig for nybegynnere . Et annet navn for  Melondruesorten er muscadet.

   

  Poivre et sel  Vin de France2015 Les vins contés

  Druene er Pineau d'Aunis 90%, Gamay 10%

  Tiltalende duft av røde bær og pepper (Poivre i fransk) Vinen er feminin, semi -kraftig, tørr, krydret med fine tanniner og lang ettersmark.  Naturlig vin, svovelfri og økologisk. Vinen kommer fra   Bloisomraadet (chevernyappelajson)

   

  Pascal Lambert www.vinpur.com

    Pascal Lambert : Chinon


  Les terrasses Chinon 2015 Pascal Lambert

  Druen er Cabernet franc

  Atraktiv duft av røde bær og blomster. Vinen er lett aa drikke, frisk, mineralsk og med fine tanniner. Naturlig vin, svovelfri og økologisk. Vinen kommer fra  Tour (Loire)

   

  Domaine de Rapatel i Languedoc-Roussillonområdet

  Jeg har kjent denne produsenten i 20 år. Han holder til i nærheten av Nîmes. Han lager vin med mange lokale druersorter : Chazan, Bourboulenc og marsanne for Hvitvin. Grenache, Syrah og Carrigan for rød vin. Han bruker ikke svovel. 

   

   

   

   

  Rébus de Rapatel 2009 Gérard Eyraud domaine de Rapatel (712038367955)

  Carignan  er en lokal druesort fra Languedoc-Roussillon.

  Ren nese av oliven og solbær. Vinen har intens stuktur. Den er kraftig med fine tanniner. Ettersmaken er lang og mineralsk. Naturlig vin uten svovel.

   

  Gérard Eyraud

   Gérard Eyraud 

   

  Cuvée Nadège 2010 Gérard Eyraud domaine de Rapatel (712038367979)

  Bourboulenc, Chasan, Roussanne er lokale druesorter fra Languedoc-Roussillon

  Gul farge,  ren nese av smør- og honningduft. 

  Vinen er tørr og kraftig . Ettersmaken er lang, mineralsk OG krydret.

   

  Facile à boire 2011 Gérard Eyraud domaine de Rapatel (712038367931)

  Grenache er druen

  .Vin av Rapatel er Kraftig. Men denne vinen er lett aa drikke (facile à boire i fransk) og semi krafitig.  Naturlig vin, svovelfri

   

   

   

  To vinimportører lyttet til meg, og de har bestilt de vinene jeg anbefalte. Jeg takker dem.

   

   

  Jean-Charles Botte sommelier Xich-lô